Mikroorganizmy glebowe mobilizują istotne dla roślin pierwiastki biogenne z organicznych i mineralnych form, i uwalniają lub wydzielają do środowiska różne witaminy, antybiotyki i czynniki aktywizujące (stymulatory), dlatego życie mikroorganizmów w glebie decyduje o szeregu procesów, które warunkują przebieg różnych procesów fizykochemicznych wpływających w sposób szczególny na zaopatrzenie korzeni roślin w składniki odżywcze. Bakterie glebowe w znaczącym stopniu wpływają na całkowitą produktywność gleby i jakość produkcji roślinnej. Wiążą azot atmosferyczny, zapewniają dostępność trudno dostępnych form składników odżywczych, np. fosforu, przyczyniają się do mineralizacji materii organicznej i przyspieszają rozkład pozostałości roślinnych, czyli pierwotnej materii organicznej w glebie, przez co wpływają na proces glebotwórczy i formowanie właściwości gleby.
Preparaty bakteryjne AZOTER dzięki swojemu składowi przywracają życie mikrobiologiczne w glebie, czym zwiększają żyzność i produktywność gleb, co ma korzystny wpływ również na jakość wyhodowanej produkcji. Nawozy bakteryjne AZOTER zawierają trzy rodzaje szczepów bakterii, które uczestniczą w niesymbiotycznym wiązaniu azotu atmosferycznego, wspierają procesy rozkładu materii organicznej w glebie, pomagają zwiększyć przyswajalność ważnych makroelementów, zwłaszcza fosforu, przekształcając je z postaci nierozpuszczalnych w formy dostępne. Ze względu na wysoką koncentrację bakterii zawartych w nawozie, po zastosowaniu AZOTER-u znacząco wzrasta ilość mikroflory bakteryjnej w glebie. AZOTER zawiera szczepy bakterii Azotobacter chroococcum i Azospirillum brasilense, które uczestniczą w niesymbiotycznym wiązaniu azotu atmosferycznego, udostępniają go roślinom, z kolei Bacillus megaterium uczestniczy w udostępnianiu fosforu.